top of page
smerter drøbak klinikk idrettskade forebygging basistrening lyskestrekk

DFI SKADEFRI

Drøbak Tverrfaglige Klinikk har lang erfaring med behandling og forebygging av idrettsskader og ønsker samtidig å være en viktig bidragsyter til barne- og ungdomsidretten lokalt. På vår facebookside gir vi råd og tips til trenere om behandling og forebygging av idrettsskader

AKUTT BEHANDLING AV IDRETTSSKADER
Akutt behandling av skader

Ved skader på kamp eller trening vil utøver få akuttbehandling av treneren. Ved større skader (for eksempel en kraftig ankelovertråkk) så er det viktig at behandlingen fortsetter hjemme hele det første døgnet. Prinsippet for behandling av akutte skader kalles PRICE-prinsippet. Riktig akuttbehandling kan redusere skadetiden, og utøveren kan være raskere tilbake til trening og kamp.

All akuttskadebehandling skjer etter de såkalte PRICE-prinsippene. Målet med denne behandlingen er å

  • Redusere smerter

  • Begrense indre blødninger

  • Legge grunnlaget for en god rehabilitering

PRICE er et engelsk akronym som står for protection, rest, ice, compression og elevation. Dette er prinsipper som står sentralt i all behandling av akutte skader. Skadestedet skal ha beskyttelse, hvile, nedkjøling og komprimering – og det skal holdes over hjertehøyde.

PRICE er grunnleggende prinsipper som gjelder rask behandling av skader, men de må tilpasses skadested og skadetype, og de må brukes med sunn fornuft.

Akutt behandling (PRICE) av ankelovertråkk (plakat)
Akutt behandling (PRICE) av lårhøne (plakat)

PRICE

Akutt behandling av ankelovertråkk

Det viktigste er bruk av kompresjonsbandasje. Start ved tærne og surr bandasjen fiskebeinsmønster opp mot leggen. La bandasjen være på hele det første døgnet eller lenger ved behov. Ispose kan brukes i tillegg

PRICE

Akutt behandling av lårhøne

Gjør skadebehandlingen med bøyd kne ved lårhøne. Hvis man ikke gjør dette kan utøveren få problemer med å bøye kneet / strekke låret i etterkant og rehabiliteringsprosessen blir vanskeligere.

Please reload

bottom of page